Wegańskie brownie z masłem konopnym
Wegańskie brownie
Jeden z najbardziej uwielbianych deserów. Nie dziwię się, brownie
to kultowy deser, któremu nikt się nie oprze. Anandamid to organiczny związek chemiczny, który poprawia nastrój. Chodzi głównie o pyszny smak i rozpływającą się w ustach konsystencję. Kakao zawiera anandamid, który jest związkiem o działaniu podobnym do THC. Kuszące jest połączenie go w postaci ekstraktu. Poprawi to nasz nastrój i ogólne funkcjonowanie organizmu. Brownie z masłem konopnymTo niesamowite ciasto można uczynić jeszcze smaczniejszym poprzez zmianę składników. Możliwe jest zrobienie zdrowszej wersji ciasta z 30% tłuszczu, 60% mąki pszennej i prawie 10% cukru. Tak.
Niestety, dzisiejsza pszenica nie jest najlepszą bazą pokarmową do produkcji zdrowego chleba. Genetycznie modyfikowana pszenica została wykorzystana do maksymalizacji zysku i minimalizacji kosztów producentów żywności. Ziarno stało się mało ważnym i wszechobecnym składnikiem. Powoduje, że poziom glukozy we krwi rośnie szybciej niż po zjedzeniu cukru i ma właściwości uzależniające, które mogą prowadzić do huśtawki głodu, przejadania się i zmęczenia.
Brownie z buraków to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego brownie. Może się nim cieszyć każdy bez poczucia winy. Jest niezwykle lekkie, nie ma cukru, nabiału, glutenu i ma wysoką zawartość błonnika. Jego bogata, kremowa tekstura nie ma sobie równych w tradycyjnym brownie. Połączenie THC z anandamidem daje cisto wspaniałe właściwości poprawiające nastrój.
Przepis na buraczane brownies z masłem konopnym
Składniki:
- 400g buraków
- 12 daktyli
- 2 banany
- 3 łyżki stołowe melasy z trzciny cukrowej
- 50g mąki kokosowej
- 30g mąki migdałowej
- 50g mąki konopnej
- 80g mąki z prosa
- 4 łyżki karobu
- 2 łyżki kakao
- 100g oleju kokosowego rafinowanego
- 40g masła konopnego według tego przepisu
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia bio
- Szczypta soli morskiej
:
- Upiecz lub ugotuj na parze buraki. Gdy buraki będą chłodne, obrać ze skórki. Zblendować na krem.
- Połącz daktyle i banany, aby uzyskać krem. Połącz olej kokosowy i masło konopne. Dodajemy do karobu, kakao z daktylami, melasy i z bananami. Wszystko blendujemy na krem.
- Pozostałe suche składniki (czyli mąki i sodę oczyszczoną mieszamy razem, a następnie dobrze mieszamy.
- Zblendowane buraki łączymy z mokrymi składnikami i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Masę wyłożyliśmy na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 160°C z opcją termoobiegu.