Przepis na deser z konopi - Pomada z masła orzechowego i czekolady
Być może słyszeliście, że dziś jest tłusty czwartek. To szaleństwo!!! Możecie przygotować dowolne słodkości, faworki i wypieki. Możecie całkowicie zaszaleć i zamiast pączków zrobić coś konopnego i niebiańskiego.
Czekoladowy fondant z masłem orzechowym
Składniki: 3-4 porcje, w zależności od wielkości i kształtu foremek
200g ciemnej czekolady,
50g cukru,
100g masła kannabutowego
Masło orzechowe, gładkie, bez kawałków orzechów, 6-8 łyżek stołowych
2 jajka, plus 2 żółtka,
40g mąki
Do podania :
kakao,
Świeża mięta i świeże owoce
Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej lub w granoli na małym ogniu. Połamanie czekolady na małe kawałki jest najlepszym sposobem, aby zapewnić jej szybkie i równomierne rozpuszczenie. W osobnej misce połącz jajka, dodatkowe żółtka i cukier. Gdy cukier i jajka zostaną dobrze połączone, dodaj masę czekoladową do miski z mąką. Ważne jest, aby przesiać mąkę. Dzięki temu fondant wyrośnie bardziej równomiernie i będzie bardziej puszysty. Wymieszaj wszystkie składniki razem, ale rób to powoli i dokładnie. Gdy masa będzie miała już gęstą i jednolitą konsystencję, natłuść foremki za pomocą masła (zwykłego, zielonego) i rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Każda foremka powinna być wypełniona masą, mniej więcej do 2/3 objętości. Do każdej foremki dodaj 2 łyżki masła orzechowego, a następnie zwieńcz resztą masy czekoladowej. Piec przez 25-30 minut. Fondanty mogą być szalenie słodkie, więc upewnij się, że masz pod ręką świeżą miętę i inne owoce. To świetny pomysł na tłusty czwartek.
Dawid Popielec