Jak wykorzystać konopie w kuchni
Legalna marihuana to każda marihuana, która nie zawiera właściwości halucynogennych i zawiera mniej niż 0,2% kannabinoidów. Na pierwszy rzut oka nie widać różnicy między legalną marihuaną a narkotykami.
Konopie siewne są nieco tańsze i mają 3-7 odcinków, podczas gdy liście konopi mają ich więcej. Dlatego wszystkie rodzaje i odmiany konopi podlegają wielu restrykcjom prawnym, które zniechęcają do ich uprawy. Plantatorom bardzo trudno jest prowadzić dokładną dokumentację i rozliczać się z plonów i nasion, co może być dość uciążliwe.
Obecnie w Polsce wysiewa się zaledwie 600 hektarów nasion konopi. Uprawa jest jednak prosta, odporna na szkodniki i klimat, nie wymaga żadnych środków chemicznych. Jest to bardzo pożyteczna roślina.
Konopie są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe (Omega 3,6 & 9), witaminy (B, E) i wiele minerałów.
Olej konopny to dawny fast food, który można stosować w sałatkach, surówkach, a także jako składnik twarogu, ziemniaków i płatków śniadaniowych. Nie nadaje się do smażenia.
Słoma kon opna może być stosowana na budowach w Niemczech jako doskonały materiał termoizolacyjny.
Dodatkowo, sektor tekstylny wykorzystuje konopie do tworzenia antyalergicznych ubranek dla niemowląt.
Konopie mają wiele zalet zdrowotnych, które czynią je dobrym składnikiem kosmetyków i leków. Jest przydatna w zapobieganiu i leczeniu chorób serca, stawów i układu odpornościowego, ma korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu, wzrok i skórę.
Źródło: biokurier.co.uk