Kuchnia Konopna: Homemade Raffaello
Składniki:
- 80g zielonej mąki plus 1 łyżeczka na orzechy
- 150g białej czekolady
- Wiórki kokosowe 100g
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki proszku migdałowego
- Migdały, orzechy laskowe i migdały to dobre opcje, ale użyłam też orzechów nerkowca.
- Łyżka miodu
Wiórki kokosowe można uprażyć na suchej patelni. W małej misce roztopić czekoladę. Po jej roztopieniu wymieszać masło z cukrem, aż stanie się miękkie i puszyste. Do roztopionej czekolady dodaj połowę proszku migdałowego i wiórki kokosowe. Dobrze, ale powoli wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 min.
To świetny pomysł! Polub nasTo właśnie wtedy przygotowujemy orzechy. Na patelni roztapiamy 1 łyżeczkę masła i 1 łyżkę miodu. Następnie dodajemy orzechy i od czasu do czasu mieszamy. Wyjmujemy masę z lodówki i formujemy kulki. Następnie nadziewamy je orzechami pekan. Następnie obtaczamy je w pozostałych wiórkach. Ponownie wkładamy masę do lodówki na kilka minut. Gotowe.
Ten fioletowy sos to coulis zrobiony z czerwonych porzeczek i czarnych jagód. Te pyszne, ale bardzo słodkie, kulki świetnie komponują się z owocowymi dodatkami.