Przepis na krewetki w cieście konopnym.
Krewetki smażone w cieście konopnym
Wiele mówi się o jedzeniu owoców morza i ryb, ale w Polsce ich spożycie jest wciąż bardzo niskie. Przeciętny Polak spożywa zaledwie 13 kg ryb i owoców morza rocznie. To dużo mniej niż przeciętny Norweg (40 kg rocznie) czy Portugalczyk (60 kg rocznie). Dlaczego ich spożywanie jest tak ważne? Kwasy tłuszczowe omega-3, które składają się z kwasów eikozapentanaenowego i dokozaheksaenowego zwanych EPA i DHA, występują tylko w rybach, owocach morza i algach morskich. Omega-3 można znaleźć w lnie, konopiach i dyni, a także w kwasach tłuszczowych alfa-linolenowych (alfa-linolenic) na stronie hempny.co.uk.
KrewetkiZielone nienasyconePod koniec lat dwudziestych XX wieku odkryto kwasy tłuszczowe. Udowodniono, że są one niezbędnym elementem diety człowieka. Mamy do czynienia z kwasami Omega 3, 6 i 9. Organizm ludzki bez problemu potrafi wytworzyć kwasy tłuszczowe z tylko jednym wiązaniem nienasyconym (Omega-9). Jeszcze gorzej jest z kwasami o większej liczbie wiązań podwójnych. Musimy je dostarczać z pożywieniem.
Jaką rolę w organizmie pełnią kwasy Omega 3? Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi. Mają pozytywny wpływ na układ kostny i wzrok. Badania wykazały, że niedobór omega 3 w stosunku do omega 6, zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów. Niezwykle istotne jest posiadanie odpowiedniej ilości kwasów omega. Brak równowagi może powodować poważne problemy zdrowotne i zwiększać stany zapalne (schorzenia, infekcje).
W cieście konopnym smażą się krewetkiŁączenie kwasów omega zarówno ze źródeł zwierzęcych, jak i roślinnych jest najlepszym sposobem ich spożywania. Nasiona konopi i żywność z nich wykonana są najlepszym źródłem tych niezbędnych kwasów. Stosunek omega 3: omega 6 (3 do 1) jest jednym z najbardziej korzystnych dla Twojego organizmu. Mąka konopna, której użyłam do przygotowania ciasta do moich krewetek jest najlepsza i najzdrowsza. Mąka ta wspomaga serce, układ trawienny, układ nerwowy i oczyszcza krew z toksyn. Zwiększa też metabolizm i dodaje energii. Jest niesamowita!!! ??? ?
Przepis na krewetki w cieście konopnym
Ciasto konopneIKrewetki zostały umyte i osuszone. Następnie w misce przygotowałam ciasto (mąka konopna i mąka z prosa, jajka, woda, sól i kurkuma - mąki konopne znajdziesz na stronie hempny.pl). Po połączeniu wszystkich składników, powinieneś otrzymać ciasto podobne do ciasta naleśnikowego. Następnie zanurzam krewetki w cieście konopnym, a potem smażę je w oleju kokosowym na średnim ogniu. Kiedy ciasto zbrązowi krewetki, zdejmuję je z ognia i odsączam z tłuszczu na papierze kuchennym. Krewetki podaję z sosem musztardowym, kurkumą, miodem i mżawką miodu.
Krewetki w cieście konopnymSkładniki:
- 100g krewetki
- 1/2 szklanki mąki konopnej
- 2 łyżki stołowe mąki z prosa lub orkiszu
- 1 jajko
- Sól - szczypta
- 1 łyżeczka kurkumy
- Olej kokosowy do smażenia (około 4 łyżki stołowe)
- Sos musztardowy z kurkumą (2 łyżki musztardy i 1 łyżka miodu), 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka oleju sezamowego (pół ząbka czosnku), sól morska