Kuchnia Konopna: Tartaletki z czekoladą i owocami
Składniki na ciasto (8-10 tartaletek o średnicy około 12 cm):
- 300g mąki pszennej
- 150g zimnego masła. Można również użyć masła kajmakowego.
- 80g cukru pudru
- 2 żółtka,
- odrobina zimnej wody
Nie jest konieczne robienie własnego ciasta. Można kupić gotowe lub poprosić babcię lub mamę. Na pewno z chęcią Ci pomogą. Jeśli robisz je sama, pamiętaj o schłodzeniu masła i wszystkich składników.
To świetny pomysł! Polub nasSkładniki na krem czekoladowy
- 300 ml serka śmietankowego
- Miąższ z laski wanilii
- 2-3 łyżki cukru
- 350g ciemnej czekolady,
- 70g masła kannabutowego
Aby dowiedzieć się więcej:
- owoce: truskawki, maliny, borówki....
- mięta,
- cukier puder
Dodaj masło do mąki. Opuszkami palców wcieraj zimne masło w mąkę. Kontynuuj ten proces, aż masa będzie przypominać okruchy. Kontynuuj mieszanie żółtek, cukru i soli, aż uzyskasz ciasto. Możesz dodać więcej zimnej wody, jeśli ciasto będzie zbyt suche. Po wyrobieniu ciasta, umieść je w lodówce na co najmniej godzinę.
Po 60 minutach wyjmujemy ciasto i na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je i wykładamy nim foremki. Robimy dziury w cieście za pomocą widelca. Wyłożone ciastem foremki przykrywamy papierem do pieczenia. Do każdej dodajemy kilka ziaren fasoli lub ryżu. Ciasto powinno być dobrze dociśnięte. Piekarnik powinien mieć temperaturę 160 stopni. Po włożeniu tart, piec je przez 15 minut. Następnie wyjmij papier i ryż/ziarna. Ciasto piec jeszcze przez kilka minut. Po wyjęciu powinno być gotowe.
Teraz nadszedł czas na przygotowanie kremu. Do rondelka dodaj śmietanę, następnie dodaj cukier i wanilię. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Zdejmujemy krem z ognia i mieszamy z masłem i połamaną czekoladą. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Krem jest teraz na tyle chłodny, że można go wlać do tart. Pozwól tartom schłodzić się w lodówce przez około 2 godziny. Podawać ze świeżymi owocami.