Kuchnia konopna: ciasto jogurtowe
Składniki:
- 150g ciasteczek, markizy,
- Jedna łyżeczka proszku migdałowego
- Pobierz skórkę z połowy pomarańczy
- 2-3 łyżki masła kannabinoidowego
- 500g jogurtu naturalnego,
- 250ml kremu z masłem kannabutowym 36%,
- 3-4 łyżki żelatyny,
- 6 nektarynek,
- 3 świeże morele
- 4-5 łyżek cukru
- Pół łyżeczki pasty waniliowej
- Sok z połowy cytryny
Ciasteczka drobno kruszymy w blenderze. Dodajemy do nich migdały i startą skórkę pomarańczową. Do ciasteczek dodajemy masło. Dobrze wymieszać. Ciasteczka umieszczamy w foremce, w której będzie powstawało ciasto. Aby spód był zwarty, należy go dobrze wymieszać. Następnie pieczemy przez 15 minut w temperaturze 150 stopni. Gdy spód jest już gotowy, pora pozwolić mu ostygnąć.
To świetny pomysł! Polub nasW blenderze miksujemy śmietanę, cukier i dwie nektarynki. Następnie dodajemy wszystkie składniki do dużej miski. Wszystko dokładnie połączyć. Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia.
Pozostałe owoce pokroić i ułożyć na spodzie. Można je skarmelizować np. w miodzie pitnym. Napęczniałą żelatynę podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia. Masę jogurtową połączyć z żelatyną i przelać do formy. Ciasto przykryć folią i pozostawić do schłodzenia w lodówce na co najmniej 2 godz. 2 godziny.