Kuchnia konopna: Trufle czekoladowe
Składniki:
- 300g ciemnej czekolady,
- 300ml serka śmietankowego,
- 80g cannabutter,
- Jedna łyżka cukru
Dodatki:
- Kilka łyżek alkoholu (likierów lub nalewek owocowych), brandy, wina lub wódki
- Zmielone orzechy,
- wiórki kokosowe
- Kakao,
- Matcha w proszku
- Sól, najlepiej morska, lub różowa sól himalajska
Czekoladę połamać na małe kawałki i umieścić w misce. Umieść wodę w małym rondelku i podgrzewaj na małym/średnim ogniu. Do czekolady dodajemy masło, cukier i śmietankę. Mieszamy od czasu do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Wyłączamy ogień.
Teraz możecie dodać do swoich trufli dowolny aromat. Ja użyłam Malibu i likieru truskawkowego, ale można też użyć suszonych owoców. Masę czekoladową można podzielić na wiele miseczek i doprawić według uznania.
To świetny pomysł! Polub nasPo wystudzeniu czekolady
wstawiamy ją do lodówki na 2 godziny, aż masa zastygnie. Po schłodzeniu masy formujemy kulki, wyjmując ją z lodówki. Za pomocą małej łyżeczki formować kulki. Zanurzać w gorącej wodzie. Kulki możesz obtoczyć w wiórkach kokosowych, kakao lub zmielonych orzechach. powder, czyli sproszkowana herbata. Mnie smak zielonej herbaty nie przypadł do gustu, więc dajcie znać co sądzicie.Ten deser jest bogaty w ciemną czekoladę i ma wspaniały smak. Gotowe trufle można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przechowuj je w lodówce do trzech dni.