Bazyliowe pesto z konopi
Jesteśmy świadkami rewolucji kulinarnej zarówno pod względem żywienia, jak i dostępności wymyślnych składników. Wszyscy jedzą teraz zdrowiej, kupują superfoods i jedzą dietetyczne potrawy. Nieważne, że są one drogie i mogą pokonać tysiące kilometrów, aby do nas dotrzeć (i często tracą swoje właściwości). Marketerzy żywności i korporacje spożywcze dały do zrozumienia, że chcemy coś zmienić w swoim życiu. Nie musisz zmieniać swojego życia, żeby było lepsze. Zamiast kupować superfoods z zagranicy, lepiej dla Ciebie kupić nasiona i olej konopny
Zapewni to więcej korzyści niż jakikolwiek jeden konkretny składnik. Składniki na pesto z konopiCzy powinniśmy jeść konopie?
Żywność z nasion konopi ma wyższe stężenie składników odżywczych niż jakakolwiek inna roślina na planecie. Konopie mają 460% więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż ryby. Są bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe, takie jak Omega-3 i Omega-6, i są wypełnione po brzegi. Tłoczony na zimno olej
konopny pochodzi z nasion. Jednym z najcenniejszych olejów roślinnych jest, który jest produkowany. Powodem jest unikalny stosunek Omega 3/6, dzięki któremu organizm wchłania je znacznie lepiej niż w przypadku oleju lnianego. Olej z nasion konopi jest bogaty w aminokwasy i białka, witaminy B1, B2, i B3, B6, oraz C, D,E, K, wapń i magnez, a także inne mikroelementy. Nie można pominąć wysokiego poziomu witaminy K w oleju z nasion konopi. Witamina K jest bardzo rzadka w żywności i może być trudno przyswajalna bez odpowiedniej kombinacji minerałów.Istnieje wiele powodów, aby jeść żywność z nasion konopi. Ale najważniejszym powodem jest nieskończone zastosowanie nasion konopi i ich niesamowity smak!
Olej konopny, nasiona konopi i bazyliaKonopieW kuchni!
W dzisiejszym przepisie na pesto bazyliowo-konopne wykorzystamy łuskane
nasiona mp i olej z nasion konopi tłoczony na zimno . Nasiona konopi, szczególnie te łuskane są tłuste i mają wysoką zawartość białka. Mają lekko orzechowy smak z nutą prażonego słonecznika. Jest on po prostu niesamowity! Ponieważ nasiona są miękkie, tłuste i łatwe do zgniecenia, zetrzeć na tarce lub zmielić, ich przetwarzanie jest bardzo proste. Nasiona są świetnym składnikiem do pesto. Są pyszne i mają wspaniałą teksturę. Olej konopny i nasiona doskonale się uzupełniają, zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi liśćmi bazylii i sosem sojowym. Ten przepis jest obowiązkowy do wypróbowania! Pesto z bazylii i konopiPesto konopne
przepis.Składniki:
- 3/4 filiżanki łuskanych nasion konopi
- 4 łyżki stołowe oleju z nasion konopi
- 2 torebki świeżych liści bazylii
- 2 łyżki sosu sojowego muszą być wykonane z fermentowanych ziaren soi (rodzaj używany do sushi)
pestoWash
liście bazyliiZmiksuj wszystkie składniki razem w dużej misce, aż uzyskasz konsystencję pasty. Pesto można zrobić z makaronem, chlebem lub razem. Oliwa i woda to najlepsze składniki do dressingu sałatek. Pesto można przechowywać w lodówce do trzech dni.
Pesto konopne z bazylią Makaron z pesto bazyliowym