Marihuana i tłuszcz rybi a dieta osób chorych na raka

Czy aktywne składniki zawarte w marihuanie są w stanie zmniejszyć zjawisko braku apetytu i nadmiernej utraty wagi u pacjentów chorych na raka? Najnowsze badania pokazują, że bardzo wiele na to wskazuje. Problem utraty apetytu i znacznego spadku masy ciała jest bardzo powszechny wśród pacjentów cierpiących na najróżniejsze choroby nowotworowe. Jest to skutek uboczny zarówno samej choroby, jak i jej leczenia.

Chemioterapia sprawia między innymi, że zaburzone zostaje normalne funkcjonowanie zmysłu smaku i węchu i pacjentów, przez co nie odczuwają oni żadnej chęci do jedzenia, zaś spożywanie nawet ich ulubionych potraw nie jest dla nich niczym przyjemnym. Choroba może sprawić ponadto, że u pacjentów pojawia się wstręt i obrzydzenie do poszczególnych potraw. Niektórzy pacjenci twierdzą wręcz, że sam zapach chociażby mięsa dosłownie przyprawia ich o mdłości. Jest to znacznie większy i poważniejszy problem, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Pacjenci przestają się odżywiać w prawidłowy sposób, przez co drastycznie zmniejsza się ich masa ciała, zaś organizm przestaje w pełni sprawnie funkcjonować. Powoduje to z kolei, że leczenie przestaje być tak efektywne, przez co znacząco zmniejszają się szanse pacjenta na przeżycie. Z tego też powodu lekarze na całym świecie stale pracują nad rozwiązaniem tego problemu i stworzeniem dla osób chorych faktycznie skutecznej diety, choć póki co nie stworzono jeszcze żadnej w pełni efektywnej metody.

Obecnie dieta dla każdego pacjenta jest zazwyczaj ustalana indywidualnie, przy pełnym uwzględnieniu jego potrzeb i warunków fizycznych. Pewną nadzieję na rozwiązanie tego problemu dają jednak najnowsze badania przeprowadzone przez grupę kanadyjskich naukowców. Wybrali oni 21 dorosłych pacjentów, którzy byli w trakcie chemioterapii lub niedawno ją zakończyli. Każdy z pacjentów otrzymał specjalną kapsułkę, którą należało przyjmować dwa razy dziennie. 

Olej z konopi w walce z rakiem

Część osób przyjmowała kapsułki zawierające THC – aktywny składnik marihuany – zaś druga część otrzymała zwykłe placebo. Cały eksperyment trwał 18 dni, a po jego zakończeniu otrzymano bardzo ciekawe wyniki. Okazało się bowiem, że w grupie pacjentów przyjmujących kapsułki z THC u większości osób znacząco wzrósł apetyt i zmniejszył się problem jadłowstrętu. 

Pacjenci przyjmujący placebo nie wykazali natomiast takich zmian, zaś trudności z ich odżywianiem utrzymały się na takim samym poziomie jak u innych osób chorych. Pokazuje to, że marihuana zastosowana w celach medycznych być może będzie skutecznym rozwiązaniem takich problemów, co niewątpliwie stanowiłoby istną rewolucję w dziedzinie leczenia nowotworów.

6 listopada 2015