Szarlotka z mąki konopnej
Tekst na Fb: Jak wykorzystać mąkę konopną w swojej kuchni? Przepis na konopne ciasto z jabłkami znajdziesz tutaj.
Wszyscy pamiętamy pyszny smak babcinej szarlotki lub innego ciasta na bazie jabłek. Jej zapach przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i wprawia nas w radosny nastrój. Tradycyjne wypieki powstawały z produktów, które były łatwo dostępne na ówczesnym rynku. W tamtych czasach mało kto wiedział o mące innej niż pszenna i żytnia. Mamy możliwość modyfikowania przepisów i dodawania składników, które smakują równie dobrze lub lepiej dla naszego zdrowia.
Mąka konopnaDzisiejszy przepis na szarlotkę nie zawiera mąki pszennej. Zmniejszyłam jednak ilość mąki pszennej ze względu na to, że zawiera ona gluten. Gluten jest niebezpiecznym składnikiem dla wielu osób. Zastąpiłam ją częściowo mieszanką składającą się z mąki z prosa, mąki konopnej. Dlaczego warto używać mąki konopnej w kuchni
Jest to jedyna znana mąka, która zawiera 20 aminokwasów, w tym 10 niezbędnych aminokwasów do wzrostu komórek (EAA), których nasze ciała nie potrafią wytworzyć. Jest bogata w kwasy tłuszczowe Omega 3, 6, 9, witaminy B1, B2, oraz B3, B6, C, E, wapń i magnez, a także pierwiastki śladowe takie jak żelazo, cynk. Może zawierać aż 30g białka na 100g! Wykonany jest w całości z nasion konopi i jest bezglutenowy. Można ją stosować w niemal każdym przepisie jako dodatek do tradycyjnej mąki.
Przepis na szarlotkę z wykorzystaniem mąki konopnej
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki jaglanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 filiżanki mąki konopnej
- 4 jajka
- 1 banan
- 80g masła lub rafinowanego oleju kokosowego
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki karobu
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie smaż je w cynamonie, miodzie i karobie przez 5 minut.
2. W dużej misce połącz mąki, 4 jajka i olej kokosowy. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto wstawiliśmy do lodówki na 30-10 minut lub do zamrażarki. Po schłodzeniu przełożyliśmy ciasto na natłuszczoną blachę i nakłuwaliśmy widelcem. Piekliśmy je przez 7-8 minut w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem.
3 Upieczone jabłka wyjmujemy i układamy na talerzu.
4. Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem