Sielawa dla wegan
przepis na nasiona sianaKannabis
Nasi pasłęccy przodkowie znali sativę L. jako roślinę magiczną i bardzo praktyczną. W XVII-wiecznej literaturze polskojęzycznej po raz pierwszy pojawiła się wzmianka o konopiach. Jej autorem był Syreniusz. Opisał on konopie jako roślinę, która "napełnia głowę gorącymi oparami ". Konopie były kochane przez polską wieś za swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i kulinarne.
Potrawy z nasion konopi, podawane na specjalne okazje takie jak " Siemieniotka
Łódź słynęła z zupy z nasion konopi, czyli "lodziaków", czyli pierogów z nasionami. Nasi pradziadkowie budowali domy z konopnych desek budowlanych, wypychali nimi materace i kanapy, a listy pisali na konopnym papierze. W 1960 roku w Polsce uprawiano Canabis Sativa na 30 tys. hektarów. Nadszedł czas na nasiona konopiPrzywróć do łask pyszne staropolskie potrawy, które są gwarancją zdrowia i dobrego samopoczucia. Dziś na podium SIEMIENIOTKA
. To tradycja wigilijna wywodząca się z kuchni śląskiej. Tradycyjnie przygotowywana jest z suszonych, niełuskanych nasion konopi z dodatkiem mleka i słodkiej śmietanki. Często podaje się ją z kaszą gryczaną lub prażoną kaszą jęczmienną.Zupa ta jest bardzo pożywna. Zawiera bardzo dużo białka. Zawiera również szereg kluczowych aminokwasów. 10 z nich jest niezbędnych do regeneracji mięśni. Zupa jest wysoko przyswajalna, ponieważ nasiona są bogatym źródłem witamin, minerałów i ponad 10 pierwiastków. Wierzenia ludowe przypisują chia moce lecznicze. Uważano, że jest ona obrońcą przed chorobami.
Praktycznie każda śląska gospodyni miała swój własny przepis na powyższe danie. My, aby było nowocześnie i łatwo, użyjemy łuskanych nasion konopi.
W tym przepisie przywołana jest wegańska chianiotka, z orzechami włoskimi.
Składniki na chianiotkęIngredients:
- 200g łuskanych nasion konopi
- 1 cebula
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Kilka orzechów włoskich
- Zagotować wodę do objętości 0,7 l
- Szczypta soli morskiej
- Dodaj szczyptę pieprzu do smaku
- Olej z nasion konopi
- 20 g niełuskanych nasion konopi
Przygotowanie
Obierz cebulę i pokrój ją na małe kawałki. Następnie na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek.
Glazurowana cebulaWoda do gotowaniaDo wrzącej wody w rondlu dodaj sól. Do wrzącej wody dodaj cebulę i nasiona konopi. Gotuj przez 3 do 5 minut.
Przepis na posiekaną cebulęWyłącz ogień i zblenduj zupę do pożądanej konsystencji. Osobiście wolę, aby zupa nie była zblendowana na gładki krem, ale zagęszczona z małymi grudkami.
Siemię siane -Blendowanie
Siemię siane z orzechami włoskimiPrzyprawićPrzez 3 minuty podgrzewaj nasiona konopi w rondelku.
Podawaj zupę w miseczkach. Polewamy olejem z nasion konopi i posypujemy uprażonymi nasionami.
Zupa z nasion konopi łuskana na Wigilię