Przepis na naleśniki z mąki konopnej
Ciastka konopne z kawałkami nasion granatu
Słodycze są uniwersalnym ulubieńcem. Niektórzy ludzie lubią słodzić swoje życie częściej, podczas gdy inni lubią słodycze jako okazjonalny przysmak. Istnieje wiele opcji słodyczy: batony, ciasta, lody i chipsy. Cukier od dawna jest środkiem odurzającym. Zaburza działanie neuroprzekaźników i powoduje zmiany hormonalne. Wynika to ze zmian chemicznych zachodzących w naszym mózgu. Cukry proste powodują skoki serotoniny, co oznacza, że zaraz po ich zjedzeniu czujemy się szczęśliwi, ulgę i ukojenie. Niestety, efekt ten utrzymuje się tylko przez krótki czas, po czym instynktownie sięgamy po kolejnego chipsa, batonika czy ciasteczko.
W ten sposób korporacje spożywcze chcą, abyś stał się uzależniony od cukru, aby uzyskać stały dochód. Nie powinny one rujnować twojego zdrowia ani odbierać ci radości. Możesz zastąpić kupowane w sklepie słodycze z niezdrowymi wysokowęglowodanowymi słodyczami zdrowszymi, domowymi smakołykami.
Naleśniki z mąki konopnej i granatuLove
NajwięcejIstnieje wiele wypieków i słodyczy wykonanych z mąki konopnej. Jest ona bezkonkurencyjna pod względem zawartości witamin, minerałów i białka. Można je również bez ograniczeń stosować w każdej obróbce termicznej. Nie wytwarzają tłuszczów trans, jeśli są podgrzewane do wysokich temperatur. Jest to ich ogromna zaleta. Należy pamiętać, że niektóre substancje aktywne, takie jak kwasy omega, stracą swoje właściwości, jeśli zostaną podgrzane. W zamian otrzymujemy obniżenie glikemii (wpływu posiłku na skok cukru we krwi) i dużą dawkę zdrowych substancji. Jeśli chodzi o wykorzystanie mąki konopnej w słodkich przepisach, korzyści są nie tylko zdrowotne, ale także smakowe. Lekko orzechowy smak mąki świetnie łączy się z owocami, przyprawami i innymi dodatkami, nadając potrawom bardziej wyrazisty i wytrawny smak.
Ciastka konopneKonopieCiasta
przepis.Jabłka obrać i umyć. Pokrój w cienkie plasterki. W dużej misce wymieszaj mąkę konopną i orkiszową. Dodaj jajko, 1 łyżeczkę miodu lub melasy i mleko, aby uzyskać gładką masę. Wymieszaj z pokrojonymi jabłkami. Rozgrzej patelnię i usmaż porcję ciasta wraz z jabłkiem z obu stron. Racuchy podawaj z owocami, dżemem lub słodkim syropem. Polecam użyć oleju konopnego lub kokosowego.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki konopnej (dostępna na stronie hempny.co.uk).
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka roślinnego
- starty cynamon
- Miód lub melasa karobowa do ciasta i opcjonalnie do podania
- 2 jabłka