Pizza z konopi
pizza z konopiPizza
Każdy wie, jak smakuje. Nie każdy jednak wie, że ser poddany obróbce termicznej, drożdże i mąka pszenna mogą być niebezpiecznym źródłem tłuszczów trans, dużych ilości cukru i innych białek, które nie są trawione przez organizm (gluten). Spożywamy posiłek, który wyjątkowo zaburza naszą równowagę kwasowo-alkaliczną. Jest on ciężkostrawny i wymaga dużo energii do strawienia.
Zdrowa pizza - ona istnieje!
Jeśli dbasz o swoje zdrowie, a chcesz zjeść pizzę, zrób jej zdrowszą wersję z wykorzystaniem mąki konopnej. Zamiast używać sera, wybierz treściwe, bogate w białko warzywa. Nie pożałujesz zrobienia tej wersji. Pizza z konopi
To świetny posiłek dla osób, które są wegetarianami lub nie mają laktozy. Osoby bezglutenowe mogą zastąpić mąkę pszenną mąką ryżową lub mąką z prosa. Konopna pizza z rukoląEvenJeśli nie chcemy eliminować pewnych produktów warto wyrobić sobie nowe nawyki powolnego zastępowania mniej zdrowych składników w potrawach bardziej odżywczymi. Dlatego uwielbiam przepis 50/50 na pizzę z mąki konopnej i mąki pszennej.
Przepis na pizzę z konopi
Składniki:
- 1 filiżanka mąki konopnej
- 1 filiżanka mąki pszennej
- 60g drożdży
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 1/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 1 batat
- 300g rukoli
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- Oliwa z oliwek
- sos pomidorowy
- Bazylia suszona
- suszone oregano
- 1 ząbek czosnku
:
Połącz w jednym dużym naczyniu mąkę pszenną i konopną. Połącz mąkę z mlekiem. Wyrabiaj ciasto przez 20 minut w ciepłym miejscu.
Ciasto na pizzę kon
opną ZagniecioneciastoMyjemy
WarzywaPokrój je w cienkie plasterki. W rondlu podgrzać sos pomidorowy i dodać bazylię, oregano, drobno posiekany czosnek i szczyptę soli, aż uwolni się aromat.
Wyłóż ciasto na konopną pizzę z warzywamiNa natłuszczonej blasze można użyć papieru do pieczenia. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy i przykryć go pokrojonymi warzywami. Piecz pizzę przez 15 do 20 minut w temperaturze 250°C.
Pizza z mąki konopnejPizza z rukoląSmacznego!